بالشتکهای الاستومری Elastomer Bearing According to EN 1337-3 (Type A, B, C, D, E &F) این قطعات به منظور انتقال نیروها و مقاومت در برابر نیروها، جابجاییهای انتقالی و جابجاییهای دورانی طراحی و تولید میشوند. عمده ترین محل استفاده از این قطعات پلها میباشند. بالشتکهای الاستومری از جنس لاستیک طبیعی (NR) یا کلروپرن (CR) و یا ترکیبی از هردو الاستومر میباشد که با ورقهای فولادی تقویت شده است و در مدلهای A,B,C,D,E & F مطابق با استاندارد EN 1337-3 تولید میشوند. جداسازهای لاستیکی Rubber Base isolator According to ASCE 7 (Elastomeric Isolators & Lead Rubber Bearing) این قطعات به منظور ایجاد ظرفیت باربری جانبی در سازه با افزایش مقاومت و تامین شکل پذیری آن طراحی و تولید می شوند. جداسازی لرزه ای در واقع باعث بلندتر شدن دوره تناوب طبیعی سازه می شود. جداسازهای لاستیکی قادر به تامین میرایی زیاد، جذب و استهلاک انرژی مناسب نیستند. هسته…
کیت عایقی فلنج جهت عایق نمودن خطوط لوله در برابر جریان های ناگهانی و عدم انتقال آن به طرف دیگر فلنج ساخته شده و در سه تیپ سری E,F,D و با توجه به نوع فلنج مورد استفاده شده انتخاب می گردد. همچنین از کیت های عایقی فلنج برای کنترل نشتى جریان خوردگی و جریان های الکتریکی پراکنده در لوله کشی گاز، آب، پالایشگاه و کارخانجات تولید مواد شیمیایی به منظور افزایش کارایی سیستم های حفاظت کاتدیک استفاده نمود. کیت عایقی از سه قسمت اصلی تشکیل شده است: ۱ – گسکت عایق فلنج گسکت فوق از ۳ لایه تشکیل شده است: لایه میانى که از جنس فیبر نخ دار (Fiber Cotton Cloth) و لایه خارجى از جنس ورق لاستیک NEOPRENE، NR یا SBR می باشد که به صورت آجدار روى دو طرف سطح گسکت چسبیده شده است. ضخامت گسکت کیت عایقی فلنج بین ۵ الی ۵/۵ میلیمتر می باشد. گسکت های…
اتصالات انعطاف پذیر به منظور کاهش نیروهای وارد شده به اعضاء اتصال یافته، کاهش تاثیر انقباض و انبساط های دمایی در اعضاء و همچنین کاهش تاثیرات مخرب ارتعاشات سیستم در موارد بسیاری مانند خطوط لوله به کار می روند. این قطعات لاستیکی که وظیفه کاهش ارتعاشات وارده از طرف محیط به تجهیز یا سازه را برعهده دارند. عوامل محیطی فراوانی در سازه ها و تجهیزات عامل تولید ارتعاش و لرزه می شوند که این تاثیرات مخرب فراوانی بر سازه یا تجهیز وارد می کنند. لاستیک دارای خواص ویژه جابجایی-نیرو است که سبب می شود توانایی بالایی در مستهلک کردن انرژی داشته باشد. استفاده اتصالات انعطاف پذیر مزایای زیادی به همراه دارد، به طور مثال در صورت استفاده از اتصالات انعطاف پذیر لاستیکی وجود انحرافات در دو شافت یا لوله تا حد زیادی قابل تحمل می شود و خسارتی به همراه نخواهد داشت، یا ضربات ناگهانی وارد شده به سیستم در…
معمولا به منظور انتقال قدرت بین دو شافت از کوپلینگ ها استفاده می شود. استفاده از کوپلینگ ها مزایای زیادی به همراه دارد، به طور مثال در صورت استفاده از کوپلینگ ها وجود انحرافات در دو شافت تا حد زیادی قابل تحمل می شود و خسارتی به همراه نخواهد داشت، یا ضربات ناگهانی وارد شده به سیستم در آغاز حرکت و پایان حرکت کنترل می شود و همچنین بخش قابل ملاحظه ای از ارتعاشات موجود در مجموعه به وسیله کوپلینگ ها مستهلک می شود. برای ساخت کوپلینگ ها از مکانیزم های مختلفی استفاده می شود که در بسیاری از این مکانیزم ها قطعات لاستیکی و سایر الاستومرها مانند پلی یورتان نقش کلیدی ایفا می کنند. این قطعات تمام خواص لازم برای کاربرد در کوپلینگ ها مانند توان تحمل و مستهلک نمودن ضربه یا توان دمپ کردن ارتعاشات را دارا می باشند. بهترین آزمون برای انتخاب لاستیک مناسب برای تولید…
برای افزایش چسبندگی لاستیک در کامپوزیت ها تکنیک های مختلفی وجود دارد، در اکثر این تکنیک ها قدم اول آماده سازی سطوح است، به عنوان مثال در فلزات قبل از فرایند پخت از عملیات سند بلاست بر روی فلز استفاده می شود. به منظور سطح سازی در پلاستیک ها از فرآیند اچ کردن استفاده می شود که در این فرآیند شیمیایی با ایجاد خوردگی در سطح پلاستیک چسبندگی بین لاستیک و پلاستیک مورد نظر را افزایش می دهد. این دست فرایندها تاثیر زیادی بر افزایش قدرت چسبندگی دارند. از دیگر اقدامات برای افزایش چسبندگی استفاده از چسب ها و رزین ها در داخل فرمولاسیون و یا به صورت لایه ی میانی است. که در ادامه به چند مورد از این مواد اشاره خواهد شد. چسب کموزیل 222 یک عامل اتصال مناسب برای اتصال دامنه وسیعی از الاستومرها به پلاستیک ها و فلزات است. این محصول می تواند جهت…
آسایش آکوستیکی، عدم وجود صداهای مزاحم و نابهنجار و آسایش افراد در محیط کار و زندگی از دیدگاه آکوستیکی است [1,2]. در محیط های پر صدا به منظور کاهش انعکاس و زمان بازآوایی و در نتیجه کاهش تراز صدا از مواد و مصالحی که دارای خصوصیات جذب صوت هستند، استفاده می شود. مواد جاذب صوت با تأثیر بر روی سطوح داخلی یک بنا و در نتیجه کاهش انعکاس صدا در این سطوح داخلی موجب کاهش تراز صوت می گردند[3]. جذب صوت در آکوستیک به معنی افت انرژی هنگام برخورد یک موج صوتی به سطح معین و تبدیل آن به انرژی گرمایی است. برای کاهش صدا در میدان ها یا محیط های بازآوا، مواد جاذب صدا را می توان بر روی سطوح مورد استفاده قرار داد[4]. با توجه به خواص فیزیکی منحصر به فرد الاستومرها، استفاده از این مواد در مطالعات متعددی به چشم میخورد. الاستومرها در برابر محیط های شیمیایی…
انتخاب روش مناسب در ترکیب الاستومر(لاستیک) و الیاف(منجید) از اهمیت خاصی برخوردار است که در ذیل به دو روش عمده اشاره خواهد شد. ترکیب الیاف (منجید) و لاستیک با استفاده از غلطک استفاده از میل دو غلطکی زمانی کاربرد دارد که میزان آمیزه (لاستیک) مورد نیاز کم باشد و برای تولید انبوه از مخلوط کن های داخلی استفاده می شود. از دیگر کاربرد های میل دو غلطکی می توان به نرم سازی آمیزه (لاستیک) قبل از قالب گیری و تولید قطعات لاستیکی اشاره کرد که این عملیات در قالب گیری قطعات بزرگ به روش قالب گیری تزریقی اهمیت خاصی دارد. همچنین این عملیات به عنوان مرحله ی مقدماتی برای عملیات کلندرینگ و اکسترود به حساب میآید. در اثر جریان ویسکوزی الاستومر که در داخل الاستومر در زمان غلطک کاری به وجود میآید حرارت قابل توجهی ایجاد میشود که برای جلوگیری از آسیب رسیدن به آمیزه (لاستیک) باید غلطک دارای…
ارتعاش گیرهای لاستیکی دمپرها یا میراکننده های لاستیکی، قطعاتی لاستیکی هستند که وظیفه کاهش ارتعاشات وارده از طرف محیط به تجهیز یا سازه را برعهده دارند. عوامل محیطی فراوانی در سازه ها و تجهیزات عامل تولید ارتعاش و لرزه می شوند که این تاثیرات مخرب فراوانی بر سازه یا تجهیز وارد می کنند. لاستیک دارای خواص ویژه جابجایی-نیرو است که سبب می شود توانایی بالایی در مستهلک کردن انرژی داشته باشد که در مطالب آینده به بررسی بیشتر این خواص پرداخته خواهد شد. در جداسازي لرزه اي، هدف اصلي، كاهش قابل ملاحظه ي نيروي انتقال يافته به سازه است. اين هدف معمولاً به وسيله ي تعبيه ي يك لايه ي جدا كننده بين شالوده و سازه تحقق مي يابد، به طوري كه در هنگام وقوع زلزله، زماني كه زمين در زير شالوده يا تراز زلزله به شدت در حال جنبش است، تنها ارتعاشي ملايم در ساختمان ايجاد مي شود. روش…
بیشتر...
روش های مختلفی برای قالبگیری قطعات لاستیکی وجود دارد که می توان آنها را به سه دسته ی کلی تقسیم کرد، قالبگیری فشاری، قالبگیری تزریقی و قالبگیری انتقالی. سایر روش های قالبگیری را می توان ترکیبی از این سه روش قلمداد کرد. 1-قالبگیری فشاری در این روش تولید قطعات لاستیکی از پرس های حرارتی استفاده می شود که معمولا دارای المنت های الکتریکی یا گازی می باشند و دارای دو صفحه بالایی و پایینی هستند که صفحه پایینی ثابت بوده و صفحه بالایی متحرک است (به جز در موارد خاص). تناژ پرس ها با توجه به ابعاد و وزن قطعه متغیر است. در این روش قالب از دو قسمت بالایی و پایینی تشکیل می شود که قسمت پایینی قالب خود می تواند یک تکه یا چند تکه باشد (بسته به شکل هندسی و ابعاد قطعه). پس از ثابت کردن قالب به صفحه ی پرس به وسیله…
اورینگ ها (O-Rings): رایج ترین و کاربردی ترین نوع از آبندهای لاستیکی و حتی پرکاربردترین قطعات لاستیکی اورینگ های لاستیکی هستند. اورینگ ها به عنوان آبندهای ثابت و متحرک در جنس های مختلف (NBR, NR, VITON, SILICON , …) در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. اورینگ ها برای آب بندی پیستون در سیلندر و شیرهای هیدرولیکی نیز استفاده می شوند. معمولا اورینگ های لاستیکی در شیارهای مناسب قرار می گیرند و تا درصد فشرده می شوند. معمولا اورینگ های لاستیکی در مقاطع گوشه دار و زاویه دار استفاده نمی شوند. پکینگ ها، وی پک ها و یو پک ها: این قطعات لاستیکی آب بندهای متحرکی هستند که معمولا برای آب بندی پیستون و شافت پمپ ها استفاده می شوند. با توجه به کاربرد، پکینگ های لاستیکی در جنس های مختلف (NBR, NR, VITON, SILICON , …) در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. گردگیرهای لاستیکی:…
دیافراگم های لاستیکی آبندهای انعطاف پذیری هستند که از انتقال ناخواسته مواد بین دو محل جلوگیری می کنند. این مواد می توانند گاز یا مایع باشند. دیافراگم های لاستیکی در اکثر سیستم های کنترل جریان نقش بسیار مهمی دارند. شرکت فن طا توانایی تولید انواع دیافراگم های لاستیکی با بهترین کیفیت را دارد. این نوع دیافراگم های لاستیکی در تجهیزات گوناگونی مانند تجهیزات پنوماتیکی، پمپ ها، کنترل ولوها و ... مورد استفاده قرار می گیرند. تقویت به کمک پارچه و الیاف (منجید) سبب می شود تا دیافراگم لاستیکی با حفظ انعطاف پذیری خود استحکام بالاتری پیدا کند و در نتیجه طول عمر بالاتری از خود به نمایش بگذارد، همچنین با انتخاب تقویت کننده مناسب امکان کنترل دامنه حرکتی دیافراگم فراهم می شود. بنا به کاربرد قطعه از الیاف های پلی آمید، پلی استر، کتان و ... در تولید دیافراگم…
پدیده ی مانایی معیاری برای ارزیابی رفتار ویسکوز الاستومرهاست. مانایی فشاری تغییر شکل ثابت با استفاده از رابطه ی زیر بدست می آید. R=(h0-h2) / (h0-h1) که در این رابطه، h0 عبارت است از ارتفاع اولیه ی نمونه قبل از تغییر شکل (قرار گرفتن تحت فشار)، h1 ارتفاع حین تغییر شکل (ارتفاع Spacer) و h2 ارتفاع نمونه پس از تغییر شکل و گذشت یک زمان معین از آزمون (ارتفاع نهایی نمونه پس از خارج شدن از دستگاه). برای انجام این آزمون نمونه ها بین دو صفحه ی موازی فشرده می شوند که میزان تغییر شکل آنها یا فاصله ی این دو صفحه به وسیله ی فاصله گذارها (Spacer) تعیین می شود. میزان مانایی فشاری نمونه ها پس از خروج آنها از دستگاه و سپری شدن یک مدت زمان استاندارد آسودگی (مثلا نیم ساعت) اندازگیری می شود. در این آزمون قالباً نمونه ها ی فشرده شده بین دو صفحه ی موازی،…
صفحه1 از2